top of page
molly_marsel_ficko-7.jpg

O ZLATEM PRINAŠALCU

SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

Vrsta in velikost: 8. FCI skupina – prinašalci, šarivci in vodni psi, srednje velik
Teža (samčki): 29 kg - 34 kg
Višina (samčki): 56 cm – 61 cm

Teža (samičke): 25 kg - 29 kg

Višina (samičke): 51 cm – 56 cm
Barva: vsi odtenki zlate ali pšenične
Dolžina dlake: dolga; gladka ali rahlo valovita
Odpadanje dlake: močno
Življenjska doba: 10 – 13 let

 

IMG_9192.JPG

Opis pasme

Zlati prinašalec izhaja iz Velike Britanije (iz škotskega visokogorja), njegove korenine segajo v 19. stoletje. Predniki današnjega zlatega prinašalca izhajajo iz parjenja prvega rumenega prinašalca "Nous" iz neregistriranega zaroda črnih kodrastih prinašalcev, ki pa so se skozi nadaljnja leta mešali še z gladkodlakimi prinašalci, irskimi setri in kasneje tudi s peščeno obarvanimi bloodhoundi, da bi izpopolnili pasmo. Barvni odtenki kožuha zlatih prinašalcev se razlikujejo, od lisičje rdeče do svetlo kremne, kot tudi dolžina dlake.


Danes glede na videz ločimo angleško in ameriško različico pasme. Angleški prinašalci so močnejših kosti, daljše dlake in svetlejše barve. Ameriški pa imajo daljše tačke in karakteristike, ki so bolj podobne izvorni pasmi.

Zlate prinašalce lahko najdemo kot resne delavce na lovskih in terenskih delih, kot vodnike za slepe ter kot reševalce. 

IMG_2190.PNG

Karakter in značaj

Zlati prinašalec je inteligenten, ljubeč, aktiven, samozavesten, močan in prijazen pes. Je izredno družaben in obožuje človekovo družbo, posebno rad pa je tudi v družbi drugih, zaradi česar je resnično odličen družinski pes. Odlično so se izkazali tudi kot terapevtski psi in kot psi vodniki.

  PRIJAZEN - INTELIGENTEN - ZVEST

DLAKA IN NEGA

Zlati prinašalci imajo gosto vodoodporno naddlako in gosto poddlako. Če se odločite za zlatega prinašalca morate torej biti pripravljeni na obilico dlak. Dlako namreč menjajo dvakrat letno (jeseni in spomladi). Priporočljivo je dnevno krtačenje dlake, saj s tem odstranite odmrlo dlako. 

S kopanjem zlatih prinašalcev ni dobro pretiravati. Koža zlatega prinašalca je zelo občutljiva, zato bodite pozorni tudi pri izbiri šampona.

Poskrbeti je potrebno tudi za redno krajšanje krempljev, ščetkanje zob ter pregledovanje in občasno čiščenje ušes.

06be2392-7841-49e4-9ae7-d9a4173e20d5.JPG

PREHRANA

Hrana mora biti primerna starosti psa, ker bo le tako imela vse hranilne snovi, ki jih vaš pes potrebuje. Zlati prinašalci obožujejo hrano in bi zanjo naredili vse. Pozorni morate biti torej na njihovo težo in na njihov vnos kalorij. Potrebno se je seznaniti tudi s tem, katera človeška hrana je za pse varna in katera ne.

ZAHTEVANA AKTIVNOST IN VZGOJA

Kot večina športnih pasem tudi zlati prinašalec potrebuje veliko vsakodnevne vadbe. V kolikor se zlati prinšalec ne giblje dovolj, bo verjetno razvil neželena vedenja.  
Za svojo psihično in fizično kondicijo potrebuje živahen in dolg dnevni sprehod. Izjemno radi tudi plavajo in prinašajo žoge ter druge igrače.

ZDRAVJE

Zlati prinašalci so na splošno zdravi psi, so pa nagnjeni k določenim obolenjem. Seveda pa ni nujno, da bo imel vsak zlati prinašalec katerokoli od spodaj navedenih zdravstvenih težav. Zlati prinašalci so nagnjeni k displaziji kolkov, prirojenim težavam z očmi, težavam s srcem, epilepsiji in kožnim alergijam. Ker zlahka pridobijo prekomerno težo, pozornost namenite tudi ustrezni in uravnovešeni prehrani.

bottom of page